Taneční styly

Taneční styly

Co všechno Vás můžeme naučit?


ART DANCE

Taneční styl, který se vyučuje v TC R.A.K. po celou dobu existence. Jedná se o komplexní taneční styl, který v sobě sdružuje některé části z různých tanečních stylů. Díky této pestrosti se tak můžete v taneční stylu ART dance setkat s prvky balet, které jsou základem pro správné držení těla a dokonalou kontrolu pohybu. Stejně tak se v tomto stylu naučíte základní prvky jazzového tance, gymnastické prvky a základy pro akrobacii. Zároveň jsou zde používány pohybové prvky ostatních samostatných disciplín jako je Disco dance, Hip-Hop, Electric Boogie apod.

Jedná se o skupinový tance, kde skupina může mít maximálně 24 členů. Choreografii sestavuje choreograf na známé moderní písničky a vždy vyjadřuje nějaký příběh, někdy dokreslen pomocí rekvizit. Samozřejmostí jsou kostými dotvářející celkový obraz choreografie. Hodnotí se originalita, image a celková prezentace choreografie. Stěžejní a vysoce hodnocena je tzv. "ART hodnota" neboli celkově provedené a srozumitelná show.

STREET DANCE / HIP-HOP

Jinak řečeno "pouliční tanec" je velice populární taneční styl, který v sobě opět může pojit hned několik tanečních stylů. Objevují se tak zde taneční prvky z Break dance, Locking nebo Popping, ale také třeba House dance. Postupem času se pod Street dance zařadily také další taneční styly, které je možné vidět v rámci tohoto tanečního stylu, jako jsou : Dancehall, Litefeet, Waacking, Vogue nebo třeba Krump.

Street dance se vyznačuje specifickými pohyby a stejně tak zcela typickou hudbou, na kterou choreograf sestavuje svou choreografii. U choreografií je hodnocena jejich různorodost, originalita, pohybová náročnost a využití hudební předlohy. Jelikož se jedná o "pouliční tanec" tak i kostými často reprezentují zcela specifickou módu ulice. Kostými se vyznačují nápaditostí a stylovým vyjádřením.

DISCO DANCE

Tanec plný energie, doslova nabitý dynamickými pohyby a neméně energickou hudbou. Pro Disco dance jsou typické rychlé a velké pohyby rukou, samozřejmostí jsou pestrobarevné a nápadité kostýmy. Jedná se o disciplýnu, která klade důraz na flexibilitu pohybu a pohybovou náročnost. Velký důraz je také kladen na synchronizované pohyby celé skupiny a taneční pohyby, které na sebe navazují.

Stejně jako každý tanec, i Disco dance ja především o radosti z pohybu a skvělé souhře celé taneční skupiny. Také v Disco dance se mohou objevit rekvizity a dokreslit tak celkovou choreografii.

BREAK DANCE

Specifický tanec balancující na hraně akrobacie, leckdy popírající zákony fyziky. Break dance neboli breaking, případně b-boying je akrobatický tanec, který to dotáhl až na Olympiádu! Break dance v sobě spojuje sílu a rytmus. Break dance je založený na individuálním výkonu a vyžaduje opravdu velké nasazení a soustředění. Break dance je vhodný pro opravdu zapálené a trpělivé tanečníky. Je potřeba postupovat pomalu a výsledky se nemusí dostavit hned, ale ten kdo vytrvá může zažít speciální atmosféru unikátní komunity b-boy.

Také Break dance má své soutěžní klání, která se konají v tzv. "battle" jeden na jednoho. Nicméně i synchronizované vystoupení není ničím neobvyklím a rozhodně je k vidění na představení TC R.A.K.

GYMNASTIKA

Další kurz, který můžete navštěvovat v TC R.A.K. jako samostatné lekce je Gymnastika. Jedná se o kurz, který rozvýjí pohybové schopnosti od základů. Jelikož jsme taneční škola, gymnastika je směřována k k tanci a tak zde probíhá výuka prvků, které lze využít v tanečních lekcích jako jsou různé skoky, přemety, salta apod. Nicméně naučíte se i klasické gymnastické prvky od úplných začátků. Gymnastika je jako samostatný kurz, nebo jako další rozvíjející aktivita pro pokročilé tanečníky.

Speciálním kurzem je pak tzv. Gymnastický oddíl, který je možné navštěvovat pouze na Kladně a jedná se o specializovanou výuku sportovní gymnastiky. Gymnastický oddíl je připravován na klasické soutěže ve sportovní gymnastice.

Mohlo by Vás také zajímat:
Mistrovství Čech - ART

Czech Dance Masters v Chomutově

23. 04. 2024

Detail
CDO Mistrovství Čech - STREET

Czech Dance Masters - STREET

22. 04. 2024

Detail
CDO Zemské kolo STREET - ZMĚNA

POZOR: došlo ke změně adresy soutěže!

18. 03. 2024

Detail



Partneři TC R.A.K.: