Něco o tanci: Street dance

Něco o tanci: Street dance

Beroun Kladno Příbram Slaný

Street dance - lidový tanec moderní doby! "Tanec je skrytý jazyk duše."


STREET DANCE - lidový tanec moderní doby

„Tanec je skrytý jazyk duše.“ 1


Každý z nás už jistě slyšel o tzv. street nebo club dance battlu. Někteří z nás je viděli v různých filmech inspirované tancem, které jsme sledovali jako teenageři anebo jsme se jich dokonce sami zůčastnili v soutěžích. Ale co to vlastně je? Street dance. Zní to drsně, agresivně. Tanec v zašpiněných uličkách, kdy ze sebe vydáváte naprosté maximum. Není to pouze tanec, ale i část kultury.

Historie a kořeny streetdancu

V doslovném překladu pouliční tanec. Tento druh tance má afroamerické kořeny a překročil z Ameriky až do celého světa, kdy se z něj stal fenomén, který se stal součástí kulturního světa nás všech. Vznikl přímo na ulici ve Spojených státech roku 1970. Můžeme říci, že street dance prošel vývojem z lidové kultury, přes populární, až k masové. Nemá hranice, co se týká samotné techniky tance, tudíž není žádnými pravidly, jako je například věk nebo sociální vrstva. 


Výraz street dance byl poprvé použit v polovině padesátých let v Americe. Odkazuje se na taneční pohyby, které se utvářely mimo taneční studia, tudíž přímo na ulici. Výraz street bylo v té době hanlivé. Místo toho byl oblíbený afroamerický jazz, swing a tradiční pop. Ti, kteří si nemohli dovolit taneční výuku, začali dávat dohromady vlastní taneční kreace. Tyto pohyby se předávaly dál a lidé se je učili navzájem, nakonec vstoupily do slovníku jazzové hudby a afroamerické komunity a staly se populárními. 


V dalších letech je street dance spojován s kulturou hip hopu, která se vyvíjí v průběhu let sedmdesátých. Tance hip hopu mísí styly funky, tradičního jazzu, moderního tance a afroamerického lidového tance.2


Street dance bychom mohli nazvat jako volnomyšlenkářský. Sahá až za hranice fantazie a kreativity, přesahuje limity možností tanečníků. Člověk se tak může vyjadřovat neomezeně a neustále se tak dál vyvíjet. Jako většina tanců vznikl street dance improvizací a každý, kdo ho tancoval, do něho dal něco svého, něco ze sebe. To můžeme vidět na „kopírováním“, tzv. freestylu, kdy tanečníci kopírují prvky toho druhého a následně do nich přidávají vlastní. Freestyle bychom mohli chápat i jako tanec z patra, kdy street dancer tancuje rovnou na místě bez jakékoliv připravené choreografie. 


Tanečníci, jinak řečeno „streeteři“, se v tomto tanečním stylu seberealizují a vyjadřují své vlastní pocity, nálady a emoce prostřednictvím určité konkrétní hudby. Proto je tento tanec tak unikátní.3

Taneční styly street dance

Street dance se často dělí na „starou školu“ a „novou školu“. Staré pouliční tance jsou stepování, locking, popping a break dance. V nové škole je hip hop, house a techno.

Locking 

Slovo „lock“ znamená v překladu zámek, zamknout. Tančí se celým tělem, většinou ve stoje. Jedná se o tanec až skoro s přehnanými gesty a rychlými pohyby, které jsou prokládány krátkými pauzami – lock, které jsou pro tento styl typické. Tanečník se snaží napodobovat běžné denní situace, chce pobavit diváky a reaguje na jejich ohlasy. 

Popping

Slovo „pop“ znamená v překladu rána, třesk, prasknutí. Jsou to rytmické a trhavé pohyby těla. Při tomto tanci fungují hlavně svaly, které jsou napínány a vzápětí zatnuty. Tančí se většinou ve stoje

Break dance 

Break dance se může nazývat také jako b-boying. Vznikl v 70. letech a vyznačuje se různými kreacemi, které se jeví jako skoro až akrobatické a silové prvky a originalita je neodmyslitelně spjatá s hudbou. Break dance je fyzicky náročný a pro jeho zvládnutí je potřeba se naučit pracovat s vlastní rovnováhou a být velice flexibilní.

Tzv. nová škola se vyvinula na základě nových hudebních trendů a více se hodí do tanečních klubů a soutěží. Vznikají nové taneční kroky a figury. Nová škola se odvíjí od toho, co tanečník dokáže udělat do hudby. Pozornost je věnovaná hlavně originalitě, individualitě a charakteristice tanečníka. 

House dance

Je forma pouličního tancování street dance. House dance je směs různých stylů jako např. salsy, swingu, uprocku, jazzu, stepu, jazz rocku a dalších prováděny do house music. House dance nelze jednoznačně popsat. Vyvíjí se ze dne na den a vychází především z kreativity a stylu jednotlivých tanečníků.4 Základním pohybem je uvolnění těla a tančení ve stoje. Tanečník „poskakuje“ a přirozeně se pohybuje do rytmů. 

Street dance se každým dnem neustále vyvíjí a posouvá hranice fantazie, aby se člověk skrze tanec mohl sebe vyjádřit. A i to R.A.K nabízí. Nejen ve street dancu, ale i v mnoha jiných. Nabízí nám choreografie s osobitými prvky, možnost vlastní expresivity anebo pocit toho, abychom si i my mohli na chvíli připadat jako pouliční tanečníci.


Pro TC R.A.K. Napsala: Beáta Barcíková

 

1 Portál Balet.netstranky. 2013 (cit. 2013-07-01). http://balet.netstranky.cz/citaty-o-baletu-a-ta/citaty-o-baletu-ata.html
2 Portál Streetdanceinfo. 2015 (cit. 2015-04-13). https://streetdanceinfo.wordpress.com
3 Srov. VRTĚLOVÁ, V.: Street dance – systém hodnocení, s. 14 – 17
4 FIEDLER, M. Hip hop forever.Op.,cit s.51-53.

 

Zdroje:
VESELÝ, K. Hudba ohně: radikální černá hudba od jazzu po hip hop a dále. Praha: BiggBoss, 2010. 
KRAUS, Richard. History of the dance- in Art and Education. New Jersey: Prentice- Hall, 1969.
Portál Balet.netstranky. 2013 (cit. 2013-07-01). http://balet.netstranky.cz/citaty-o-baletu-a-ta/citaty-o-baletu-ata.html

Portál Streetdanceinfo. 2015 (cit. 2015-04-13). https://streetdanceinfo.wordpress.com

Srov. VRTĚLOVÁ, V.: Street dance – systém hodnocení

 

 

 

Mohlo by Vás také zajímat:
Generální zkoušky - Beroun 2024

Generálky se uskuteční 6. a 7. dubna 2024 (AKTUALIZOVÁNO)

26. 03. 2024

Detail
Velikonoční prázdniny

Od čtvrtka 28. 3. do pondělí 1. 4. si odpočineme od tance!

25. 03. 2024

Detail
CDO Zemské kolo STREET - ZMĚNA

POZOR: došlo ke změně adresy soutěže!

18. 03. 2024

Detail



Partneři TC R.A.K.: