Něco o tanci: Balet

Něco o tanci: Balet

Beroun Kladno Příbram Slaný

Pro spousty lidí je balet chápaný jako specifický druh umění, kdy dívky a chlapci vyprávějí příběh pomocí tance. Ale co je to vlastně balet? A odkud se tu vlastně vzal?


Pro spousty lidí je balet chápaný jako specifický druh umění, kdy dívky a chlapci vyprávějí příběh pomocí tance. Pro druhé zase vystoupení, u kterého usínají a zakrývají si ústa, aby vlastně nikdo neviděl, že je to nebaví. Ale co je to vlastně balet? A odkud se tu vlastně vzal? 

Začátky baletu

Kdy vlastně vznikl balet? Balet vznikl už v době renesance, v té době byl rozkvět v každém umění a tudíž tanec zde nesměl chybět. Možná vás napadne proč zrovna název balet, proč to nemohlo být jiné slovo. A bylo to právě z toho důvodu, že původ slova pochází z italského baletto, což v našem překladu znamená taneček. A svým způsobem to takový taneček vlastně i je. V té době byla snaha o to, aby se spojilo několik druhu umění dohromady a vytvořilo se tak něco nového, unikátního.
 
První vystoupení, které spojilo umění dohromady, neslo název Balet Nymf a pořádalo se na francouzském dvoře italským houslistou. Byl ztvárněn na počest velvyslanců, jenž v té době přijeli do Francie. Balet Nymf v sobě mísil tanec s verši a hudbou. Toto taneční vystoupení spustilo spousty dalších baletních představení. Díky tomu se poté začaly přetvářet a zdokonalovat. 
 
Jeden z prvních panovníků, kdo si zamiloval balet a posunul ho zase o něco výše byl Ludvík XIV.  Nejen že na představení koukal, ale několikrát si sám oblékl baletní piškoty a vystupoval s ostatními. Balet byl umění, kterému se věnovali hlavně ženy než muži. Ve Francii se v té době otevřela Akademie umění v Paříži. Bylo to místo, kde ženy našly svou múzu a inspiraci toho, že mohou v baletu dokázat něco nového a neuvěřitelného. Svým způsobem to byla snaha o dominantu tohoto druhu tance. Dvě baleríny Camarago a Sallé, měly velký vliv na změnu kostýmů, jelikož se v té době stále nosily obrovské krinolínové sukně a podpatky. Chtěly ukázat více ze své techniky, proto si zkrátily sukně nad kotníky, aby se do tance mohly více vžít a dát do něj ještě více než předtím. Proto byl balet zprvu pouze o pózování. V těch obrovských kostýmech se vlastně ani nic jiného dělat nemohlo.
 
 

Obětování sebe sama – vznešenost v tanci

Balet je krása v bolesti. Je to něco, co my jako diváci nevidíme. Máme možnost při představení vidět kreace, co bychom my nikdy zvládnout nemohli a jsme tím naprosto unešení. Ale co to všechno stojí, jaká dřina to vlastně je? Baletky začínají už v mladém věku a vlastně vždy jsme měli spojené to, že se s určitými věcmi musí začít brzo, abychom se tomu mohli věnovat co nejdéle. A balet je jedním z nich. 
 
Na představení vidíme tanečnice, co vyskakují do neuvěřitelných výšek, ale mozoly a krev v botách už nemáme možnost spatřit. Vidíme dokonalou performanci, ale pády a slzy ne. Ty se schovávají při trénincích, kdy cvičí od rána do večera. Cvičí a cvičí do té doby, dokud nebude vše perfektní. A to pouze z toho důvodu, aby ze sebe vydali maximum. Protože to je ten důvod proč to dělají. Jdou za svým snem. A někdy jsou schopní jít i za své hranice. Neprospané noci, zřeknutí se sociálního života a zbylých koníčků. Tanec je o sebeobětování. A balet snad ještě více.
 
Balet ale není jen o těch stinných stránkách. Je sice o určitém obětování, ale stále je to něco za něco. Je to možnost poznat nové lidi, naučit se něco nového a tancovat na místech, o kterých by se některým tanečníkům ani nesnilo. Balet je výjimečný. A taky každý kdo ho kdy tancoval.
 
 

Balet v R.A.K.

Balet se v našem tanečním centru vyučuje již od začátku, kdy škola vznikla a kdy se tu začalo pracovat s dětmi. Tedy od roku 1997. A ať už se nám zdá balet jako nádherný a místy i těžký nebo snad krutý, děti baví a posouvá je zase o krok k jejich snům. Ať už chtějí být slavnými tanečníky nebo snad jen proto že je balet baví a je to jejich koníček. Jde o to, co při tanci cítí. Tanec vychází ze srdce.

 

Autor: Barcíková Beáta
Zdroje: Brodská, Božena a Vašut, Vladimír. Svět tance a baletu, Vydala Akademie múzických umění v Praze, hudební fakulta, katedra tance, Praha: 2004

Mohlo by Vás také zajímat:
Mistrovství Čech - ART

Czech Dance Masters v Chomutově

23. 04. 2024

Detail
CDO Mistrovství Čech - STREET

Czech Dance Masters - STREET

22. 04. 2024

Detail
CDO Zemské kolo STREET - ZMĚNA

POZOR: došlo ke změně adresy soutěže!

18. 03. 2024

Detail



Partneři TC R.A.K.: